luni, 17 noiembrie 2014

Ulița copilăriei, Ionel Teodoreanu

Săptămâna asta, frigul ne ascunde pașii pe drumuri cât mai scurte spre căldura de acasă, spre focul de la gura sobei, spre amintiri, spre ulița copilăriei.

E o umilă și neștiută uliță de margine de târg. Nu răsfață ochiul cu mlădieri de râu gătite-n salturi de verdeață și nici nu ispitește pasul cu caldarâmul sonor. E firavă și goală: e numai pământ și pietre. Ea se slujește singură. Își toarnă apă de ploaie prin uluce, își potrivește părul cu vrăbii și chipul ei firesc e.

Cu aburi de ger în păr și rotocoale calde în cești, ne lăsăm furați de amintirea vacanțelor de vară, fără griji, cu vise și zumzăit vesel.

O adiere de vânt izbucnită fără veste, ca un joc de ape din pământ, înfioră gleznele Ioanei; îi înflori mirat rochia albastră, golindu-i până peste genunchi tulpinele vii ale picioarelor și-i întortoche luminos șuvițele aurii ca pe o boabă mare de polen într-o roire de bondari.

Am coborât cu ochii minții în grădina albită de zarzări, am simțit răcoarea ce curgea pe prundul stelelor și am adunat în palmă lacrimile zorilor.

Cu un avânt în care toate izvoarele copilăriei, slobode, se dezlănțuiră, Ștefănel sări pe bancă, își cufundă fața între crengi și, cuprinzând-o cu amândouă mâinile pe cea mai plină, o strânse așa de tare, o sărută atât de aprig…încât zarzărul începu să plângă, albindu-i părul, obrajii, hainele și banca…

Cartea Pe ulițele copilăriei, de Ionel Teodoreanu, am citit-o dintr-o suflare, într-o oră, dar am rămas cu emoții intense care au durat zile întregi, purtându-mă cu gândul la ulițele copilăriei mele.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu